Šilutės atviras jaunimo centras siūlo dar daugiau galimybių jaunimui

Jau praėjo keli mėnesiai, kai Šilutėje veikia Atviras jaunimo centras. Oficiali centro įsteigimo data – 2021 m. gegužės 1-oji. Centro direktorius Rimvydas Petrauskis džiaugiasi, kad pagaliau, po kelerių metų, kai Šilutėje buvo įkurta atvira jaunimo erdvė, pavyko ją perorganizuoti į Šilutės atvirą jaunimo centrą. O tam po gausybės veiklų ir laimėtų projektų atsirado didelė būtinybė. Atviros jaunimo erdvės veiklos ir lankytojų skaičius prasiplėtė tiek, kad atsirado būtinybė steigti centrą, juolab, kad sulaukta tam rekomendacijos ir iš Jaunimo reikalų departamento. Įsteigtame Šilutės atvirame jaunimo centre jau dirba daugiau specialistų, prasiplėtė veiklų ir galimybių spektras. Suburta kompetentingų darbuotojų komanda atvėrė dar geresnes, saugesnes bei platesnes galimybes Šilutės rajono jaunimui save realizuoti, atrasti patinkančias veiklas bei spręsti kasdienybėj kylančius iššūkius ir klausimus.

Trumpai apie centrą

Šilutėje (Šilutės AJC) – savivaldybės biudžetinė įstaiga, veikianti pagal atvirų jaunimo centrų koncepciją. Tai vieta, kur Šilutės jaunimui, nepriklausomai nuo socialinės padėties, suteikiamos galimybės saugiai leisti laisvalaikį, užsiimti dominančia veikla, o esant poreikiui čia teikiamos socialinės, pedagoginės ir psichologinės paslaugos. Dalyvavimas atviro jaunimo centro siūlomose veiklose nėra saistomas „privalomumu“: norintis dalyvauti jaunas žmogus neprivalo įsipareigoti lankytis nuolat ir nustatytu laiku užsiimti tam tikra veikla – jaunas žmogus pats sprendžia, kaip naudoti savo laiką. Tikslinė atviro jaunimo centro lankytojų grupė – 14-29 metų jaunimas.

Aktyviai ruošiasi naujiems darbams

Šiuo metu Šilutės AJC laikina veiklos vieta yra adresu Liepų g. 16. Deja, čia yra gana ankštoka, sunkiai telpa įstaigos pagal vykdytus ir vykdomus projektus supirktas inventorius jaunimui, įvairios priemonės. Ankštokos patalpos ir pačiam susirenkančiam jaunimui, ir darbuotojams. Tačiau žinojimas, kad tai – laikina, ir jau po naujųjų metų atsivers galimybė įsikurti naujuose „namuose“, Šilutės AJC kolektyvui užžiebia akyse ugnį. 

Centro darbuotojai jau su nekantrumu laukia, kol bus baigtas renovuoti Šilutės kultūros ir pramogų centro pastatas. Jame, trečiame aukšte, bus įkurtos labai erdvios AJC patalpos. Jose jau planuojama įrengti atskiras erdves su įvairiomis veiklomis. Kitaip tariant, ruošiamasi ir planuojama sukurti tokią aplinką, kad čia atėjęs jaunimas, turintis skirtingus poreikius ir pomėgius, ne tik rastų kur save realizuoti, bet galėtų praplėsti savo žinias bei įgūdžius.

„Bus visko. Ir pramogų, ir edukacijų, ir sporto, ir dar daug kitų veiklų“, – sako direktorius R.Petrauskis. Anot jo, kol kas nesinori išduoti visų kuriamų veiklos planų, tačiau su energinga ir tokia šaunia komanda pavyks tikrai daug nuveikti.

Beje, tai, kad buvo vasara, Šilutės AJC veikla nenutrūko. Gyvenimas tiesiog virte virė. Buvo surengta vasaros stovykla „Jaunimo vasara“, vykdomi projektai: „Šilutės jaunimo loftas 2“, kurį finansuoja Jaunimo reikalų departamentas, „Jaunimas juda 2“, finansuojamas Šilutės rajono savivaldybės lėšomis. Be viso to kasdien, pirmadieniais-penktadieniais, nuo 15 val. iki 18 val.,  suteikiamos galimybės atvykti į centrą jaunuoliams, jie užimami įvairiomis veiklomis, įtraukiami į centre organizuojamus renginius, esant poreikiui, konsultuojami. Nuo rudens centro darbo valandos keisis, jaunimas galės čia atvykti ir šeštadieniais.

Priima savanorius

Vasarą Šilutės AJC direktorius parengė ne vieną paraišką projektų finansavimui, tad šiuo metu gyvenama ir su nekantrumu laukiama, kada bus suteiktos galimybės naujoms veikloms. Jos jaunuolius įtrauks jau netrukus, šį rudenį. Be to, Šilutės AJC  vasaros metu paruošė „dirvą“ ir savanoriams, kitaip tariant, įstaigai yra suteikta akreditacija juos priimti ir įtraukti taip pat į įvairias veiklas, savanorišką tarnybą. Anot Šilutės AJC direktoriaus R. Petrauskio, savanorystė – galimybė jaunuoliui ne tik atrasti patinkančią veiklos kryptį, bet ir geriau pažinti save, ugdyti bendrąsias kompetencijas ir stiprinti pasitikėjimą savimi.

Į savanorius priimami 14-29 metų jaunuoliai, kurie įgyvendina daugiau nei 3 mėnesius tarnybos bei įgyja JST pažymėjimą-dokumentą patvirtinantį tarnybos metu įgytus ar sustiprintus įgūdžius. Tiems savanoriams, kurie rinksis 6 mėn. (ne mažiau nei 40 val./mėn.) nenutrūkstamą tarnybą, bus suteikia 0,25 stojamojo balo pripažinimas stojant į pirmosios pakopos studijas.

Džiaugiasi suburta komanda

Darbas su jaunimu – nėra paprastas, jis reikalauja daug atsidavimo, supratingumo, asmeninio laiko aukojimo, nuoširdumo ir nuolatinio savęs tobulinimo. Jau rugpjūčio mėnesio pradžioje suformuota naujoji Šilutės AJC komanda – tai atsakingas ir kruopštus įstaigos direktoriaus darbas. Paklaustas apie pakviestus ir priimtus savo darbuotojus, R. Petrauskis sakė, jog, formuojant komandą, jam labai svarbu buvo, kad specialistai būtų iš įvairių sričių, vienas kitą papildytų, gebėtų suprasti jauną asmenį, turėtų patirties darbe su jaunimu.

Pakalbinome ir Šilutės AJC naujuosius specialistus, atvirojo darbo su jaunimu darbuotojus.

Šilutės AJC dirbanti ir atsakinga už atvirojo darbo organizavimą, jaunimo įgūdžių formavimą Rita Poteliūnienė sakė, jog ji prisijungė prie komandos ne tik dirbti, bet ir dalintis savo sukaupta patirtimi. Kūrybiška, atvira, nusiteikusi dirbti komandoje ir priimti iššūkius R. Poteliūnienė pasiruošusi kartu ieškoti reikalingų sprendimų, diskutuoti ir išgirsti jauną žmogų bei padėti įsitraukti jam į įvairias siūlomas centro veiklas.

„Savo turima sukaupta patirtimi prisidėsiu prie centro vystymo  programų bei jaunimo politikos tobulinimo, kuris atitiks jaunimo poreikius. Turiu savanorystės ir darbo su jaunimu dirbti dinamiškoje ir nuolat besikeičiančioje aplinkoje patirties“, – sako pašnekovė. R. Poteliūnienė taip pat paskirta dirbti ir savanorių kuratore.

Ne vienerius metus dirbanti su jaunimu Saulina Grinčinaitienė – dar viena Šilutės AJC darbuotojų  komandos narė, priimta dirbti į Šilutės AJC. Turinti pedagoginį ir meninį išsilavinimą specialistė sako, kad labai džiaugiasi, jog buvo pakviesta prisijungti prie naujojo kolektyvo. S. Grinčinaitienė – atsakinga už atvirojo darbo organizavimą, renginius, veiklų viešinimą, Šilutės AJC elektroninio puslapio leidimą ir atnaujinimą, socialinių Šilutės AJC „Facebook“ bei „Instagram“ paskyrų atnaujinimą.

„Darbas su jaunimu – man nėra naujiena. Galbūt dėl to ir žinau bei suprantu, jog tai nėra lengva, arba tiksliau sakant – paprasta. Pirmiausi ir svarbiausi dalykai tokiame darbe yra nuoširdumas, atvirumas bei kūrybiškumas. Šiuo metu, žvelgiant į veiklas, jose dalyvaujant ir laukiant naujų vėjų jaunimo padangėje, man „dega akys“. O tai – tikrai gerai“, – sako S. Grinčinaitienė.

Anot darbuotojos, ji labai džiaugiasi šauniai sukomplektuotu kolektyvu, nes visi komandos nariai yra puikūs savų sričių specialistai, lojalūs komandai ir vadovui, siekiantys asmeninio tobulėjimo. Pašnekovė džiaugiasi ir centro direktoriumi, kuris labai rūpinasi suburtų darbuotojų geromis darbo sąlygomis, puikiu mikroklimatu, yra labai nuoširdus ir atsidavęs jaunimui. „Tokio vadovo ir reikia darbui su jaunimu“, – sako S.Grinčinaitienė.

Jaunimo darbuotojas Vytautas Barkauskas taip pat yra jau patirties su jaunimu turintis specialistas. V. Barkauskas jaunimo veikloje sukasi nuo 14-os metų, yra buvęs Jaunimo reikalų tarybos narys, „Pamario jaunimas“ narys. Šiuo metu V. Barkauskas yra Jaunimo edukacinio centro narys ir Juknaičių jaunimo klubo prezidentas.

Šilutės AJC Vytautas yra atsakingas už informacinių technologijų veiklas su jaunimu ir atvirojo darbo organizavimą. Vaikinas džiaugiasi, kad šis darbas su jaunimu jam atveria galimybes pasidalinti per keliolika metų sukaupta patirtimi informacinėse technologijose. Naujasis specialistas jau yra sukūręs keletą idėjų, kurios tuoj bus pradėtos įgyvendinti Šilutės jaunimo veiklose.

Na, o nauji iššūkiai ir naujos galimybės dar plačiau atsivers, kai prasidės nauji mokslo metai. Rugsėjo mėnesį naujų darbuotojų laukia vienas iš svarbesnių žingsnių – jie dalyvaus „Darbuotojų, dirbančių su jaunimu 5 modulių mokymuose“, kuriuose pagilins savo darbo su jaunimu žinias, taip pat – psichologijos, socialinio darbo, neformalaus jaunimo ugdymo ir jaunimo politikos srityse. Išklausę šių mokymų Šilutės AJC darbuotojai įgis akredituotus  pažymėjimus, taps vieninteliais tokiais rajone akredituotais specialistais.