Šilutė neužleidžia pirmųjų pozicijų JST programoje

Minint Jaunimo ir Savanorystės metus į vieną iš svarbiausių susitikimų šią savaitę rinkosi Šilutės rajono įstaigų, kurios priima savanorius, kuratoriai.

Susitikime, kuris įvyko Šilutės rajono savivaldybėje, aptartos Jaunimo savanoriškos tarnybos (JST) programos naujovės ir situacija, bei pasidžiaugta, kad Šilutė išlieka tarp lyderių šalyje ir užima aukščiausias pozicijas įgyvendinat JST programą. Šių pozicijų mūsų savivaldybė neužleidžia jau nuo 2018-ųjų bei kasmet įteikia pažymėjimus gausiam būriui savanorių.

Šilutė – viena iš lyderių

Susitikimo organizatorius – Šilutės atviro jaunimo centro direktorius, Jaunimo edukacinio centro mentorius Rimvydas Petrauskis sakė, kad Šilutėje šiuo metu JST programą įgyvendina dvi organizacijos, o jaunuolius priima 13 akredituotų organizacijų.

Netrukus, po pirmo metų pusmečio, pažymėjimais bus pasveikinti net 19 šių metų savanorių. Programoje dirba du mentoriai, kurie atsakingi už JST programos dalyvių mokymosi procesą. Jaunuolis, įgyvendinęs 6 mėnesių savanorišką tarnybą pasirinktoje priimančioje organizacijoje, įgauna patirties, naujų žinių, kompetencijų, o jos įforminamos JST baigimo pažymėjime, kuris suteikia 0,25 balo stojant į aukštąsias mokyklas.

Per nuotolį į susitikimą taip pat prisijungė ir Jaunimo reikalų agentūros Nacionalinės jaunimo politikos skyriaus Projektų ir programų vadovė Sandra Gaučiūtė ir Jaunimo reikalų agentūros Nacionalinės jaunimo politikos skyriaus vyriausioji specialistė Gabija Balzarevičiūtė. Viešnios pristatė JST programos situaciją ir naujoves, aptarė jos įgyvendinimo Šilutės rajone rezultatus ir atkreipė dėmesį, kad Šilutės savivaldybėje JST programa vykdoma itin kokybiškai bei sėkmingai.

Anot pranešėjų, Šilutė yra lyderė tarp vidutinio dydžio savivaldybių, kurios dalyvauja JST programoje. O pagal savivaldybės finansinį indėlį į programą Šilutė užimą poziciją pirmajame trejetuke iš visos Lietuvos.
Jaunimo reikalų agentūros atstovės S. Gaučiūtė ir G. Balzarevičiūtė pristatė JST programos įgyvendinimo Šilutės rajone rezultatus, atkreipė dėmesį, kad programa vykdoma kokybiškai ir sėkmingai.

Jos informavo, kad nuo 2022 m. II pusmečio planuojama visą dokumentaciją perkelti į Online platformą, taip lengvinant PO kuratorių ir mentorių darbą. Anot atstovių, nuo 2023 m. mokyklos, kurios turi PO akreditaciją, negalės turėti savanorių, kurie mokosi toje pačioje mokykloje. 2021-2022 m., ir 2022-2023 m. jaunuoliams, kurie baigė JST programą, bus įskaitoma socialinė – pilietinė veikla mokyklose. Siekiant, kad būtų užskaitomos socialinės-pilietinės valandos, jaunuolis turės pateikti pažymėjimą atsakingiems asmenims.

Atnaujinamas akreditavimo aprašas

Taip pat šiame susitikime savanorius priimančios organizacijos buvo informuotos apie atnaujintą Priimančių organizacijų akreditavimo tvarkos aprašą. Numatoma, kad 2022 m. antro pusmečio registracijos į JST programą pradžia – gegužės 16 d. Registracijos anketą bus galima rasti Facebook puslapiuose: „Jaunimo savanoriška tarnyba“ ir „Jaunimo savanoriška tarnyba Šilutės rajone“. Planuojama, kad Šilutėje į šią programą bus priimta 16 naujų savanorių.

Susitikime dalyvavo Šilutės jaunimo reikalų koordinatorė Eglė Čėsnienė, Jaunimo edukacinio centro vadovė Rimutė Pilipavičienė, JO Alterno vadovė Inesa Greivienė bei JST programai vykdyti akredituotų įstaigų atstovai iš Šilutės atviro jaunimo centro, Šilutės turizmo informacijos centro, Kintų pagrindinės mokyklos, Šilutės vaiko gerovės ir globos centro, Šilutės socialinių paslaugų centro, Šilutės savivaldybės F. Bajoraičio bibliotekos, Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, Usėnų bendruomenės.