Padėkos renginys „Jaunimo iniciatyva 2022“

Lapkričio 30-ąją įvyko jau tradiciniu tapęs Šilutės jaunimui skirtas renginys „Jaunimo iniciatyva 2022“. Šis renginys, kurį organizuoja Šilutės atviras jaunimo centras, šiemet įgavo dar didesnę reikšmę ir prasmę, nes juk 2022-ieji ir pavadinti būtent Europos ir Lietuvos jaunimo metais. Tad paminėti jaunimo nuveiktus neeilinius darbus, išskirtines iniciatyvas, padėkoti bei pasidžiaugti viskuo geru praėjusį trečiadienį į Šilutės profesinio mokymo centro aktų salę rinkosi jaunimas iš viso mūsų rajono. 

Šventės metu už tam tikras įgyvendintas veiklas tradiciškai įteiktos ir nominacijos. Šiemet jos kaip ir pernai atiteko keturioms jaunimo organizacijoms.

„Jaunimo iniciatyva 2022“ šiemet subūrė gausų būrį jaunimo dalyvių. Sulaukta svečių ne tik iš Šilutės miesto, bet ir Kintų, Švėkšnos, Vainuto. Pasveikinti jaunimo taip pat atvyko Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis, Šilutės rajono Jaunimo tarybos pirmininkas Tomas Budrikis, Tarybos nariai Edvardas Jurjonas, Sigitas Majus.

Iniciatyvų apdovanojimo renginyje, kurį vedė taip pat jaunimo atstovai, šiemet prisiminti ne tik per metus nuveikti gražūs ir prasmingi jaunimo darbai, bet ir paminėtos organizuotos akcijos ar įgyvendintos idėjos. Renginio metu atvykusieji vyresnieji svečiai buvo pakviesti pasidalyti mintimis apie savo jaunystę, taip pat ir jos metu iškrėstomis išdaigomis. Paklaustas apie išdaigas rajono meras V. Laurinaitis nuotaikingai prisiminė ir pasidalijo su salėje sėdinčiais žiūrovais, jog paskutiniaisiais mokykloje praleistais metais jam teko groti kaip muzikantui vestuvėse, tad tų išdaigų tuomet tikrai jo gyvenime netrūko. Kreipdamasis į susirinkusį jaunimą, rajono meras sakė, kad jis visada palaiko ir yra už laisvą bei iniciatyvų jaunimą. Jis palinkėjo jauniems žmonėms džiaugtis bei vertinti saugią aplinką, kuri padeda kurti įvairias iniciatyvas, naujus užmojus. Primindamas, kad šis kalendorinis advento laikotarpis yra skirtas įvertinti visus metus, meras V. Laurinaitis pakvietė jaunimą save įvertinti, prisiminti savo visus darbus, neužmiršti padėkoti už juos sau ir kitiems, buvusiems šalia, palaikiusiems ar skatinusiems. Apie savo išdaigas pasidalijo ir Jaunimo tarybos pirmininkas T. Budrikis. Anot jo, sunkiausias laikas – kai reikia tramdyti jaunatvišką veržlumą.

Palinkėję jaunimui gero vėjo, sėkmės, jėgų siekti svajonių bei išlikti iniciatyviais, meras V. Laurinaitis, Jaunimo tarybos pirmininkas T. Budrikis ir Šilutės atviro jaunimo centro direktorius Rimvydas Petrauskis kvietė renginio nominantus atsiimti padėkų.

Kaip jau minėjome, šiais metais už iniciatyvas pagerbtos ir apdovanotos keturios jaunimo organizacijos ar bendruomenės.

Nominaciją „Už bendrystę“ pirmieji buvo pakviesti atsiimti Šilutės liberalaus jaunimo organizacija ir Lietuvos moksleivių sąjungos Šilutės skyriaus nariai. Šios dvi organizacijos taip įvertintos už šių metų birželio 7 dieną Šilutės šeimų skvere surengtą paramos koncertą „Kartu mes esame stipresni“. Šio koncerto metu buvo renkamos lėšos gyvūnų prieglaudai „Katino ūsai“.

„Už kūrybišką palaikymą“ nominacija įteikta Vydūno gimnazijos mokiniams ir jų mokytojams. Priminsime, kad 2022 m. gegužės 16-22 dienomis, Šilutės Vydūno gimnazijos mokinių komanda „Empatukai“ vykdė akciją „Pirk Monstriuką – palaikyk Ukrainą“, kurios metu bendradarbiaudami su kavine „Coco coffeׅe“, rinko lėšas, norėdami prisidėti prie Šilutėje gyvenančios ukrainiečių šeimos ir jos vaikų gyvenimo gerovės. Mokiniai sukūrė projekto planą, kūrė bei platino plakatus, kurie skatino prisidėti miesto bendruomenę prie bendro tikslo – padėti ukrainiečių šeimai, gyvenančiai Šilutėje, pinigine parama.

Nominacija „Už bendruomeniškumą“ įteikta Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos mokiniams ir jų mokytojams.  Šių metų kovo mėn. ši švietimo įstaiga organizavo akciją „Ateik ir paremk”. Ją inicijavo technologijų mokytojas Vytautas Bliūdžius. Mokiniai gamino ir pardavė inkilus paukščiukams. Surinktos lėšos atiteko Švėkšnos „Saulės“ gimnaziją lankantiems iš Ukrainos atvykusiems mokiniams.

Šilutės pirmosios gimnazijos mokiniai nominuoti „Už istorinės atminties puoselėjimą“. Būtent šių metų spalio 14 d. gimnazistams buvo pravestos pilietiškumo pamokos, skirtos Mažosios Lietuvos gyventojų genocido dienai paminėti. Gimnazistai, lankydamiesi Verdainės kapinėse, prisiminė 1944-1945 m. sovietų vykdytą krašto gyventojų genocidą, jiems buvo papasakota apie kapinėse palaidotus senuosius Heydekrug/Šilutės gyventojus, jų palikimą mums. Tuo pačiu Šilutės pirmosios gimnazijos jaunimas sutvarkė aplankytas kapines: sugrėbė lapus.

Šventės metu susirinkusiuosius sveikino jaunatviškas koncertas, kurio metu skambėjo muzikiniais intarpais ir koncertu taip pat sveikino jaunimas. Nuotaikingą, šiuolaikišką koncertą padovanojo jungtinė Šilutės NVŠ gitaros ir estrados studija, Šilutės pirmosios gimnazijos estrados studija (vadovas V. Stoškus), sveikino atlikėjas „Baltasis kiras“.

Po apdovanojimų jaunimas buvo pakviestas pasiklausyti dainų ir pašėlti kartu koncerte, kurį  surengė atlikėjas „Baltasis kiras“ ir Šilutės pirmos gimnazijos ir Šilutės kultūros ir pramogų centro gyvo garso grupės (vadovas Vygantas Stoškus). Jaunieji muzikantai atliko populiariausių savo dainų programą. Susirinkusieji taip pat buvo pakviesti pasivaišinti jaunimo paruoštų vaišių. Už jas organizatoriai yra dėkingi Šilutės profesinio mokymo centro Paslaugų ir turizmo skyriaus jauniesiems moksleiviams ir jų mokytojams.

Renginio organizatoriai – Šilutės atviro jaunimo centro kolektyvas – labai dėkoja visiems, kurie prisidėjo prie rajoninės jaunimo apdovanojimų šventės „Jaunimo iniciatyva 2022“: Kintų atvirai jaunimo erdvei, Vainuto gimnazijai, Švėkšnos „Saulės“ gimnazijai, Šilutės pirmajai gimnazijai, Šilutės liberalaus jaunimo organizacijai ir Lietuvos moksleivių sąjungos Šilutės skyriaus nariams, Šilutės profesinio mokymo centro Paslaugų ir turizmo skyriaus moksleiviams ir mokytojams. Taip pat dėkoja už padovanotus koncertus, bendrą muzikinį projektą, energiją, humorą, be kurių ši diena nebūtų tokia jaunatviška ir energinga, atlikėjui „Baltasis kiras“, Šilutės pirmos gimnazijos ir Šilutės kultūros ir pramogų centro gyvo garso grupės nariams, jų vadovui V. Stoškui.