Šilutėje surengta konferencija – paminėti Jaunimo ir Savanorystės metai, pasidžiaugta augančia jaunimo iniciatyva

Po kruopštaus, daug apgalvoto planavimo ir pasiruošimo Šilutėje spalio 24 d. Šilutės atviro jaunimo centro iniciatyva buvo surengta konferencija „Jaunų žmonių iššūkiai, kaip darbas su jaunimu gali pradėti juos spręsti?“. Konferencijos tikslas – ne tik paminėti Lietuvos jaunimo bei Savanorystės metus, kurie yra šiemet, bet ir atkreipti visuomenės dėmesį į jaunimo situaciją bei jaunimo problemas Lietuvoje ir mūsų rajone, inicijuoti diskusijas ir tinkamų sprendimų priėmimą bei palengvinti jaunimo pilietinio aktyvumo įsitvirtinimo procesą.

Konferencijoje dalyvavo įvairių rajone veikiančių jaunimo organizacijų atstovai, taip pat – įstaigų, dirbančių su jaunimu, vadovai, darbuotojai ir, žinoma, jaunimas. Susirinkusieji pasidalijo gerąja patirtimi bei diskutavo apie šiandienos aktualius jaunimo veiklos bei užimtumo klausimus. Aptarta ir savanorystės veikla bei situacija.

Pristatė jaunimui skirtas veiklas

Konferenciją iškilmingai atidarė rajono meras Vytautas Laurinaitis. Pasveikindamas susirinkusiuosius meras palinkėjo prasmingos ir naudingos diskusijos, taip pat pasidžiaugė, kad jaunimas nepaliekamas nuošalyje. Anot V. Laurinaičio,  džiugu, kad nuolat aptariami jaunimo, su juo dirbančių organizacijų veiklos, vykstantys pokyčiai, įgyvendinti projektai, motyvacija, vizijos, poreikiai bei daugelis kitų svarbių klausimų. „Aš esu už tai, kad kuo daugiau laisvių, teisių bei galimybių veikti ir siekti turėtų mūsų jaunimas“, – sakė meras.

Jaunimui skirtoje konferencijoje vienas iš pirmųjų kaip organizatorius pranešimą skaitė Šilutės atviro jaunimo centro direktorius Rimvydas Petrauskis. Jis pristatė Šilutės atviro jaunimo centro veiklas, pristatė įstaigą kaip nuolat besimokančią ir kintančią, prisitaikančią prie besikeičiančių jaunimo poreikių. Tuo pačiu papasakojo ir Šilutės AJC glaudų tarpinstitucinį bendradarbiavimą su kitomis organizacijomis.

Šilutės AJC direktorius pasidžiaugė, kad Jaunimo metams paminėti ir įprasminti per 2022 m. buvo surengta nemažai jaunimui skirtų renginių, organizuota įvairių veiklų: surengtos kelionės į kitus atvirus jaunimo centrus, jaunimas vyko į Jaunimo metų vasaros akademiją Palangoje, taip pat priėmė nemažai svečių iš kitų šalies atvirų jaunimo centrų, dalijosi gerąja patirtimi. Tačiau šiemet jaunimui skirti renginiai dar nebaigti. Kaip tik netrukus, lapkričio mėnesio gale, Šilutės atviras jaunimo centras tradiciškai jau ketvirtą kartą kvies jaunimą ir visus prijaučiančius jam į padėkos renginį „Jaunimo iniciatyva“. Šio renginio metu bus apdovanotos jaunimo ar su jaunimu dirbančių organizacijų iniciatyvos. Šventę vainikus specialiai jaunimui skirtas koncertas.

Pasidžiaugė aktyvėjančiu jaunimu

Gerąja jaunimo patirtimi ir savanoriška tarnyba rajone pasidalijo Jaunimo edukacinio centro vadovė Rimutė Pilipavičienė. Anot jos, garbinga pasidžiaugti rezultatais, kai kasmet didėja savanoriškoje tarnyboje norinčiųjų dalyvauti jaunuolių skaičius. Pavyzdžiui, jei dar 2019 m. rajone savanoriškoje tarnyboje išreiškė norą dalyvauti 10 jaunuolių, tai 2020 – 37, 2021 – 36, o 2022 m. jų turime 34. Akivaizdu, kad programa sulaukia dėmesio. Jaunimo edukacinio centro vadovė taip pat pasidžiaugė, kad su savanoriškoje tarnyboje norinčiųjų dalyvauti jaunuolių skaičiumi taip pat auga ir įstaigų, kurios akredituojasi programai, gausa. Nuo 2019 m., kai tokių įstaigų buvo vos 3, šiemet jų jau yra net 15.  Tai – Šilutės atviras jaunimo centras, Šilutės Hugo Šojaus muziejus, Šilutės kamerinis dramos teatras, Šilutės kultūros ir pramogų centras, Šilutės lopšelis-darželis „Pušelė“, Šilutės r. Kintų pagrindinė mokykla, Šilutės r. savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka, Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Šilutės socialinės globos namai, Šilutės socialinių paslaugų centras, Šilutės turizmo informacijos centras, Šilutės Vaiko gerovės ir globos centras, Usėnų seniūnijos bendruomenė, VšĮ „Senjorų Eldoradas“, VšĮ “Šilutės beglobiai“. Be to, R. Pilipavičienė pasidžiaugė, kad jau yra keletas naujų laukiančių įstaigų, kurios taip pat galės dalyvauti šioje programoje. Už tai, kad savanoriška tarnyba ir programos įgyvendinimas mūsų rajone užima aukštus rezultatus lyginant su visa šalimi, R. Pilipavičienė sakė, labai daug įtakos daro ir svarbios struktūros bei iš jų sulaukiama pagalba bei iniciatyva. Tarp tokių jaunimo edukacinio centro vadovė paminėjo ir išreiškė padėką Šilutės rajono savivaldybės merui, Šilutės rajono savivaldybės administracijai, Jaunimo reikalų tarybai, Jaunimo reikalų koordinatorei, savanorius priimančių organizacijų vadovams ir kuratoriams ir, žinoma, kiekvienam savanoriui, praėjusiam savanorystės kelią.

Rajone – didelis dėmesys jaunimui

Konferencijoje pranešimus skaitė Jaunimo reikalų koordinatorė E. Čėsnienė, kuri pristatė

Šilutės rajono savivaldybėje įgyvendinamas skatinimo programas jaunimui. Apie Kintų atvirą jaunimo erdvę ir joje vykdomas veiklas pranešimą skaitė jaunimo erdvės atstovas Laimondas Taroza. Apie tai, kaip jaunimui sekasi – sunku ar lengva – buvo 2022 m. atrasti save bei realizuoti siūlomose veiklose, kurios vykdomos rajone, pristatė buvusi Lietuvos moksleivių sąjungos Šilutės skyriaus pirmininkė Vytautė Kubaitytė.

Viena iš reikšmingiausių konferencijos dalių buvo diskusija „Šilutės rajono savivaldybė (ne)draugiška jaunimui?”, kurią vedė svečias, darbo su jaunimu ir neformaliojo ugdymo ekspertas Nerijus Miginis. Dalyviai virtualioje apklausoje, skenuodami QR kodus su suformuotais klausimais ar temomis, dalijosi savo vizijomis apie tai, kaip mato Šilutėje gyvenantį jaunimą ir jo užimtumą po penkerių metų. Anot dalyvių, jau ir dabar Šilutės rajone yra teikiamas nemenkas dėmesys jaunam žmogui, tad po penkerių metų – emocinė atmosfera tikėtina bus dar geresnė, nes  atidaromos svarbios įstaigos – Sporto ir sveikatingumo centras, naujai atidaromos aikštelės su lauko treniruokliais, atnaujinami kiti sporto aikštynai. Antrindamas pasisakiusiųjų nuomonei moderatorius N. Miginis pritarė, jog mūsų rajone jaunimui tikrai yra gerokai palankesnės sąlygos save realizuoti ir tai palygino su situacija didmiesčiuose. Anot moderatoriaus, didžiuosiuose miestuose siūlomas užimtumas ar veiklos finansiškai kainuoja daug brangiau, o ir visa tai apsunkina dideli atstumai, kurie dar ir atima nemažai laiko. N. Miginis pasidžiaugė, kad Šilutės savivaldybė pajėgi turėti atvirą jaunimo centrą, kuriuos šalyje turi tik 2/3 savivaldybių.